A- A+
Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες σώζουν την Proton Bank
Στα «χέρια» των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας βρίσκεται η τύχη της Proton Bank, καθώς επήλθε συμφωνία για την στήριξη των ιδίων κεφαλαίων της, ενώ άλλαξε και το διοικητικό της συμβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς αποφάσισαν να ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση της Proton και να μετάσχουν στις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες προκειμένου να δρομολογηθεί μια νέα περίοδος για την τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, σε συνδυασμό με τις διοικητικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αποστέλλουν ένα καθαρό μήνυμα στους καταθέτες και στις αγορές ότι η Proton Bank δεν κινδυνεύει.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες η Τράπεζα Αττικής είχε εκφράσει την επιθυμία της να συγχωνευτεί με την Proton.

Αύξηση κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ

Οι τέσσερις τράπεζες εξετάζουν θετικά τη συμμετοχή τους στην ήδη αποφασισμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Proton, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 50 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ταυτόχρονα με την ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton και πέραν του ήδη υπάρχοντος σε όλες τις τράπεζες Επιτρόπου του Δημοσίου, η Τράπεζα της Ελλάδος τοποθέτησε και δικό της Επίτροπο που θα διευκολύνει και θα υποστηρίξει τη λειτουργία της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Proton θα εξετάσει το ταχύτερο δυνατόν όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών.

Η σύνθεση του νέου δ.σ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ότι τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton είναι στελέχη με μακρά τραπεζική εμπειρία και απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της, αλλά και των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

Συγκεκριμένα, εκλέχθηκαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Καραμάνης, Γεώργιος Μυλωνάς, Κάτια Μπερίτση, Δημήτριος Ρέππας, Δημήτρης Αλεξάκης και Νίκος Κουτσός.

Το νέο δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα απερχόμενα μέλη, ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, ορίζοντας τα μέλη του σύμφωνα με το Ν. 3016/2002, ως εξής:

1. Κωνσταντίνος Καραμάνης, Πρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
2. Γεώργιος Μυλωνάς, Αντιπρόεδρος, Εκτελεστικό Μέλος
3. Γεώργιος Τανισκίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
4. Κάτια Μπερίτση, Μη Εκτελεστικό Μέλος
5. Δημήτριος Ρέππας, Μη Εκτελεστικό Μέλος
6. Δημήτρης Αλεξάκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος
7. Νίκος Κουτσός, Μη Εκτελεστικό Μέλος
8. Αλέξανδρος (Αλλαν) Αλεξιάδης, Μη Εκτελεστικό Μέλος
9. Κωνσταντίνος Καστρινάκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος
10. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, Μη Εκτελεστικό Μέλος

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου παραμένει ο κ. Εμμανουήλ Τσιριτάκης.

Ταυτόχρονα με την ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και πέραν του ήδη υπάρχοντος σε όλες τις τράπεζες επιτρόπου του Δημοσίου, κατά τις διατάξεις του Ν. 3723/2008, τοποθετείται ως επίτροπος από την Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Θεοφάνης Σαξώνης.