A- A+
Συνέχισαν τις αναλήψεις και το Μάρτιο τα νοικοκυριά - Μείωση σε χαμηλό 13,5 ετών
Νέα μείωση σημείωσαν τα υπόλοιπα που διατηρούν τα νοικοκυριά στις ελληνικές τράπεζες το Μάρτιο. Ανάσα από την άνοδο των μεγεθών στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίηση η Τράπεζα της Ελλάδος, το Μάρτιο οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων μειώθηκαν κατά 344 εκατ. ευρώ.

Η πτώση αυτή προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από τις εκροές που καταγράφηκαν στους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου και στους τρεχούμενους λογαριασμός, οι οποίες έφτασαν τα 343 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2003.

Στον αντίποδα, ουσιαστικά αμετάβλητα παρέμειναν τα υπόλοιπα στις προθεσμιακές καταθέσεις, τα οποία μειώθηκαν οριακά κατά 1 εκατ. ευρώ.

«Σηκώνει» καταθέσεις το Δημόσιο

Το ανησυχητικό για τις τράπεζες είναι ότι η κυβέρνηση σηκώνει καταθέσεις που διατηρεί στις τράπεζες και τις μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος, θυμίζοντας τις πρακτικές που ακολουθούσε το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, μείωση κατά 677 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάρτιο του 2017, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 150 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 13,1% από 17,3% τον προηγούμενο μήνα.

Στον αντίποδα, ενισχυτικά στο σύστημα λειτούργησε η άνοδος των καταθέσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων κατά 1.284 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 535 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.