A- A+
Καταθέσεις: Σαρακοστή με μειώσεις επιτοκίων από τις τράπεζες - Τι θα αλλάξει
Σαρακοστή με μειώσεις επιτοκίων στις καταθέσεις θα κάνουν οι τράπεζες, θέλοντας να ρίξουν ακόμη περισσότερο το κόστος με το οποίο δανείζονται από τους πελάτες τους.

Τα επιτόκια στις καταθέσεις με τα χρήματα ανοιχτά βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, ως αποτέλεσμα των προσαρμογών τους μετά την επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις μίας ημέρας είχε υποχωρήσει τον περασμένο Φεβρουάριο σε 0,09% έναντι 0,17% τον Ιούνιο του 2015, καταγράφοντας πτώση κατά σχεδόν 50%.

Στο Ταμιευτήριο το μέσο επιτόκιο είχε διαμορφωθεί την ίδια περίοδο σε 0,06% από 0,12% τον Ιούνιο του 2015, ενώ στους τρεχούμενους λογαριασμούς βρισκόταν στο 0,25% από 0,39%.

Οι επόμενες κινήσεις

Δρομολογημένες για τις 22 Μαίου μειώσεις επιτοκίων έχει ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες θα αφορούν κατά κύριο λόγο τους προνομιακούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.

Η πιο σημαντική περικοπή αφορά στον τρεχούμενο λογαριασμό winbankdirect, το επιτόκιο του οποίου θα μειωθεί στο 0,50% από 0,70% σήμερα.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει και τον ...ανταγωνιστή του, το λογαριασμό Live της Eurobank, που προσφέρει επίσης επιτόκιο 0,70% σήμερα.

Μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων έχει ήδη κάνει από την 1η Μαρτίου και η Εθνική Τράπεζα και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να γίνουν κι άλλες αναπροσαρμογές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ενδεχομένως να κινηθεί και η Alpha Bank.

Οι προθεσμιακές

Στον αντίποδα, στις προθεσμιακές καταθέσεις οι κινήσεις θα εξαρτηθούν από το αν θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες η αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξουν νέες εκροές.

Στόχο των τραπεζών για φέτος είναι η μέση απόδοση στους λογαριασμούς προθεσμίας να πέσει στο 0,50% από 0,70% που βρίσκεται σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείονται μειώσεις στα επιτόκια που αφορούν το παλαιό χρήμα, σε αντίθεση με τις νέες καταθέσεις που εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν αποδόσεις άνω του 1%.

Κι αυτό μέχρι να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη και να επιστρέψουν χρήματα από αποθησαυρισμένα χαρτονομίσματα και από αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων.

Σύγκριση επιτοκίων

- Αποταμιευτικά προγράμματα

- Λογαριασμοί ταμιευτηρίου

- Τρεχούμενοι λογαριασμοί

- Λογαριασμοί μισθοδοσίας

Διαβάστε επίσης

* Αυτοί είναι οι τρεις καλύτεροι λογαριασμοί με τα χρήματα ανοιχτά - Τα επιτόκια