A- A+
Αυτοί είναι οι 85 κλάδοι που πρέπει να έχουν POS έως και τις 12/7 - Εκδόθηκε η απόφαση
Εκδόθηκε μετά από πολύμηνη καθυστέρηση η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους κλάδους που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά τερματικό αποδοχής καρτών έως τις 12/7.

Στους κλάδους περιλαμβάνονται γιατροί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, καταστήματα ειδών ένδυσης, μπαρ, εστιατόρια, κρεοπωλεία, μανάβικα, ψαράδικα, φροντιστήρια, συνεργεία αυτοκινήτων, ψυκτικοί, φούρνοι.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι υπόχρεες επιχειρήσεις καλούνται εντός τριών μηνών να εγκαταστήσουν POS και να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4446/2016.

Τα πρόστιμα

Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας, κατά τη διάρκεια των 30 ημερών προ της παρέλευσης της προθεσμίας, δηλαδή από τις 12/6 έως τις 12/7, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 4 μηνών.

Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά τις 12/7, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός μηνός από την έναρξη, ή τη μεταβολή.

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο ήμισυ εάν καταβληθεί εντός 30 ημερών.

Οι έλεγχοι

Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων, την επιβολή των προστίμων και τη βεβαίωση των παραβάσεων ορίζονται:

  • Η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας της Αγοράς Προϊόντων & Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και
  • Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Ο πλήρης κατάλογος

Οι κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που εμπίπτουν στην παραπάνω υποχρέωση είναι οι ακόλουθες: