A- A+
Alpha Bank: Δάνεια 100 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίους με ρήτρα προσλήψεων για χαμηλότερο επιτόκιο
Στην ενεργοποίηση της σύμβασης χρηματοδότησης που υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αντλώντας το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Alpha Bank.

Η Τράπεζα, με στόχο την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των Eπιχειρήσεων Mεσαίας Kεφαλαιοποιήσεως, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προσφέρει αποτελεσματικές και ευέλικτες λύσεις.

Το νέο εργαλεία

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας, το οποίο ήδη προσφέρεται στους πελάτες της, διασφαλίζει τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ παρέχει ευελιξία, προνομιακούς όρους και ταχύτητα στη χρηματοδότηση αναγκών σε κεφάλαια κινήσεως και επενδυτικών σχεδίων.

Παράλληλα, ενισχύοντας την προσπάθεια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η Alpha Bank συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων “Δεξιότητες και Θέσεις Απασχoλήσεως – Επενδύσεις για τους Νέους”.

Με αυτήν παρέχονται κίνητρα στις επιχειρήσεις να διευρύνουν το πεδίο των δραστηριοτήτων τους προσλαμβάνοντας νέους εργαζόμενους ηλικίας έως 25 ετών, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού τους.

Οι δικαιούχοι

Τα προαναφερόµενα δάνεια απευθύνονται σε αυτόνομες επιχειρήσεις με λιγότερους από 3.000 απασχολούμενους με έμφαση στις αυτόνοµες επιχειρήσεις µε λιγότερους από 250 απασχολούµενους και τις επιχειρήσεις µε ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.

Μπορούν να χορηγηθούν για τη χρηματοδότηση κάθε είδους επενδύσεων ή δαπανών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη µίας μικρομεσαίας επιχειρήσεως ή επιχειρήσεως μεσαίας κεφαλαιοποιήσεως, όπως:

- Υλικά στοιχεία, δηλ. την αγορά εξοπλισμού ή ακινήτων. Η αγορά γης αποκλείεται, εκτός εάν είναι ζωτικής σημασίας για την επένδυση, ενώ η αγορά αγροτικών εκτάσεων αποκλείεται τελείως,

- Άυλα στοιχεία, όπως π.χ. δαπάνες άμεσα συνδεδεμένες µε έρευνα και ανάπτυξη, δημιουργία ή ανάληψη δικτύων διανοµής, κατάθεση ή απόκτηση διπλωµάτων ευρεσιτεχνίας, δαπάνες για τη μεταβίβαση µίας επιχειρήσεως,

- Τη διαρκή αύξηση του κεφαλαίου κινήσεως που απαιτείται για την ανάπτυξη µίας επεκτεινόμενης ΜΜΕ ή επιχειρήσεως μεσαίας κεφαλαιοποιήσεως.

Οι τομείς της οικονομίας

Τα Alpha Χρηματοδοτικά Προγράµµατα αφορούν επενδύσεις που σχετίζονται µε τους τοµείς της Βιοµηχανίας, των Υπηρεσιών, της Γεωργίας.

Εξαιρούνται όσοι τοµείς σχετίζονται µε τον οπλισµό, τα τυχερά παιχνίδια, τον καπνό και την αµιγή δραστηριότητα εργολαβίας οικοδομών, τοµείς οι δραστηριότητες των οποίων έχουν περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να περιορισθεί ή να αντισταθμισθεί κατά το μεγαλύτερο µέρος του, καθώς και τοµείς που η δραστηριότητά τους αποτελεί αντικείμενο διχογνωμίας από ηθική άποψη.

Αποκλείονται επίσης, οι αμιγώς χρηµατοοικονοµικές συναλλαγές (π.χ. εξαγορές επιχειρήσεων), µε εξαίρεση τις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων στις ειδικές περιστάσεις που αναφέρονται παραπάνω.