XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
Eurobank: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια με 5% Επιστροφή
Alpha Bonus: Δωρεάν κινητά με τους μισούς πόντους
Parking αεροδρομίου με δώρο τα διόδια της Αττικής Οδού
go4more: 10πλάσια επιβράβευση στα Attica με κάρτες ΕΤΕ
Συντήρηση χαλιών με όφελος 10% με την κάρτα σας
Aegean Airlines: 9 κοντινά ταξίδια εκτός Ελλάδος με -20%
Eurolife ERB: Νέα προγράμματα υγείας με χαμηλό κόστος
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Καταχωρίστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο
 
 

  Image Map

 

Συμβουλές - Ειδήσεις
Οι 5 αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ζητούν οι τράπεζες - Ποιους δεν συμφέρουν
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2017 07:09

Επαγγελματίες με χρέη έως 50.000 ευρώ και όσοι έχουν λάβει προσωπικό δάνειο για τη δουλειά τους είναι οι χαμένοι των αλλαγών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ζητούν οι τράπεζες.

Την Τρίτη μίλησε για το θέμα στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νικόλαος Καραμούζης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ο νόμος να μείνει στην πράξη ανεφάρμοστος.

Αναλυτικότερα, οι 5 αλλαγές που ζητούν στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι τράπεζες είναι οι εξής:

1) Πεδίο εφαρμογής του νόμου

Σύμφωνα με τις τράπεζες, ο νόμος θα πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο σε εμπορικές/επιχειρηματικές οφειλές και να μην διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του ιδίως σε περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων.

Διότι, αν υιοθετηθεί αυτό, τότε κάθε φυσικό πρόσωπο - έμπορος θα μπορεί να εντάξει στη διαδικασία του νόμου και κάθε άλλη προσωπική του οφειλή, όπως π.χ. το στεγαστικό του δάνειο.

Θα κινδυνεύει, με αυτόν τον τρόπο, ο νόμος να οδηγεί στο άτοπο – όπως το χαρακτηρίζουν – αποτέλεσμα, οι έμποροι να κηρύσσονται σε πτώχευση για τις ατομικές καταναλωτικές τους οφειλές.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΤ έχει προτείνει τη διαγραφή της φράσης «αποτελούν οφειλές από άλλη αιτία», ώστε ο νόμος να καλύπτει αποκλειστικά και μόνο οφειλές προερχόμενες από την επιχειρηματική δραστηριότητα του οφειλέτη.

2) Ελάχιστο όριο συνολικών οφειλών

Η ΕΕΤ είχε αρχικά προτείνει ως ελάχιστο συνολικό ύψος οφειλών έναντι όλων των πιστωτών το ποσό των 150.000 ευρώ.

Κατά το στάδιο των συζητήσεων, η ΕΕΤ υποχώρησε και έθεσε το όριο σε 50.000 ευρώ.

Στο σχέδιο νόμου το ελάχιστο όριο οφειλών καθορίζεται στις 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η διαδικασία με σημαντικό αριθμό επιπλέον αιτήσεων.

Με τη διεύρυνση αυτή ο νόμος θα χάσει τον προσανατολισμό του και θα αχρηστευθεί στην πράξη.

Το ηλεκτρονικό σύστημα, οι συντονιστές, οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ασφαλώς και οι τράπεζες θα πρέπει, ανάλογα με τη σειρά προτεραιότητας υποβολής της αιτήσεως, να ασχολούνται με ασήμαντες πλην χρονοβόρες υποθέσεις.

Αποτέλεσμα οι σημαντικοί οφειλέτες να έχουν την άνεση να διαφεύγουν, αλλά και να απέχουν από κάθε πρωτοβουλία ρύθμισης των οφειλών τους.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε μόνο οφειλέτες με σημαντικά χαμηλές οφειλές θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής και το όφελος θα είναι ασήμαντο.

3) Να καταργηθεί η διαδικασία δικαστικής επικύρωσης και να δοθεί δικαίωμα τριτανακοπής στους θιγούμενους τρίτους

Για αδιέξοδο κάνουν λόγο οι τράπεζες λόγω της υπερφόρτωσης των δικαστηρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν ότι σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη ανέρχονται τουλάχιστον σε 155.000 και υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η δικάσιμος έχει προσδιοριστεί για το 2032.

Η ΕΕΤ θεωρεί ότι το πρακτικό του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα πρέπει απλά και μόνο να κατατίθεται προς επικύρωση στο Δικαστήριο, καθώς η μέσω του Πολυμελούς Πρωτοδικείου επικύρωση των συμβάσεων αναδιάρθρωσης οφειλών, η οποία προτείνεται στο σχέδιο νόμου, επιβαρύνει χρονικά τη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό.

Με τον πλέον αισιόδοξο υπολογισμό η διαδικασία θα διαρκεί περίπου 18 μήνες. Η ΕΕΤ προτείνει:

1) για την προστασία του οφειλέτη να είναι υποχρεωτική η προσυπογραφή της αιτήσεώς του για συμμετοχή στον εξωδικαστικό μηχανισμό από δικηγόρο.

2) Το πρακτικό αναδιάρθρωσης να κατατίθεται στη Γραμματεία του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

3) Κάθε τρίτος πιστωτής που θεωρεί ότι θίγεται από τη συμφωνία, να έχει το δικαίωμα ασκήσεως τριτανακοπής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κατάθεση του πρακτικού.

4) Υποβολή της αίτησης αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα

Υλοποίηση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών υποδομών Λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο όγκο των αιτήσεων που αναμένεται να υποβληθούν με την έναρξη ισχύος του νόμου, καθίσταται σαφές ότι η υποβολή αυτών σε έγχαρτη μορφή, ή σε ηλεκτρονική πλην μη επεξεργάσιμη, μορφή (PDF), θα οδηγήσει σε υπερφόρτωση του συστήματος λόγω αδυναμίας ηλεκτρονικής επεξεργασίας των αιτήσεων και των στοιχείων που θα τις συνοδεύουν, καθιστώντας τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναποτελεσματική.

Η ΕΕΤ θεωρεί ότι η εν λόγω διάταξη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια και θα καταστήσει το νόμο ανενεργό.

5) Μη αναστολή της ισχύος της σύμβασης αναδιάρθρωσης, όσο διαρκεί η διαδικασία επικύρωσης από το Δικαστήριο

Οι τράπεζες είναι αντίθετες  με τη διαδικασία της δικαστικής επικύρωσης, ωστόσο, αν αυτή διατηρηθεί, τότε θα πρέπει ρητά να προβλεφθεί ότι η υποβολή της αιτήσεως επικύρωσης δεν αναστέλλει την εκτέλεση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με τις τράπεζες ο νόμος θα πρέπει να προβλέπει, ότι από την κατάθεση της αιτήσεως, μέχρι και την έκδοση αποφάσεως δεν θα αναστέλλεται κάθε διαδικασία είσπραξης της απαιτήσεως από τον οφειλέτη, και μάλιστα ακόμη και το προπαρασκευαστικό στάδιο του κώδικα δεοντολογίας.

Επίσης, θα πρέπει να απαλειφθεί το άρθρο που προβλέπει ότι μόνη η κατάθεση της αιτήσεως θα αναστέλλει τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας.

Εάν ανασταλεί η εφαρμογή του κώδικα, τότε ο οφειλέτης θα μπορεί με την απλή υποβολή της αιτήσεως να καταλύει όχι μόνο κάθε δικαστική αλλά και κάθε εξώδικη διαδικασία.

Το ορθό είναι να αναστέλλεται η εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας μόνο μετά την αξιολόγηση της αιτήσεως (δηλαδή αφού διαπιστωθεί η πληρότητά της) και εισέλθουμε στο στάδιο ψηφοφορίας των δανειστών.

Τέλος, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ρύθμιση του άρθρου 13 περί αυτοδίκαιης αναστολής των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης αποτελεί την κατεξοχήν ρύθμιση που είναι ευεπίφορη σε καταχρήσεις από κακόπιστους οφειλέτες.

Ζητούν η απόφαση άρσης της αναστολής να λαμβάνεται από την πλειοψηφία του 60% των απαιτήσεων των πιστωτών, κατ' αναλογία με τα ισχύοντα για την επίτευξη του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Εθνική: Προσέφερε κούρεμα έως 70% σε οφειλέτες καταναλωτικών δανείων και αρνήθηκαν! 20/04/2018 09:34
Και online «κουρέματα» στα στεγαστικά δάνεια του πρώην ΟΕΚ - Όλοι οι τύποι ρύθμισης 18/04/2018 15:23
Έρχεται πογκρόμ πλειστηριασμών για τα κόκκινα δάνεια - Στόχος οι 3.000 το μήνα 13/04/2018 13:30
Οι πλειστηριασμοί τρόμαξαν τους δανειολήπτες και άρχισαν να πληρώνουν! Νέα στοιχεία ΤτΕ 29/03/2018 13:32
Τελευταία ευκαιρία σε 400.000 οφειλέτες για ρύθμιση του δανείου τους πριν πουληθεί σε funds 14/03/2018 12:57
Πώς θα κουρευτούν έως 60% αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕ - Παραδείγματα 08/03/2018 08:22
Τη ρύθμιση του δανείου του ζητά 1 στους 5 στο παρά πέντε του πλειστηριασμού του ακινήτου του 04/03/2018 21:26
Το Εφερείο δικαίωσε τις τράπεζες για τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο - Σοκ για οφειλέτες 27/02/2018 11:36
Με ...υποσχετική «κουρέματος» οι μισές ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια - Τι κερδίζετε 14/02/2018 09:22
Σε ποιους χαρίζει στεγαστικά του πρώην ΟΕΚ το υπ. Εργασίας - Ρυθμίσεις σε 80.000 οφειλέτες 28/01/2018 17:07
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
LetsFerry: Νέα υπηρεσία Online κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων - Όλοι οι προορισμοί 17/12/2015 22:28
Ιατρική περίθαλψη: Απλοποίηση διαδικασιών για 3 εκατ. ανασφάλιστους 23/04/2015 09:09
«Σήκωσαν» 200.000 ευρώ από ATM της Εθνικής Τράπεζας στο Πικέρμι 03/05/2015 14:10
Πώς να μειώσετε τις δόσεις σας στο μισό 06/12/2009 17:27
Εξοφλήστε τα χρέη των καρτών σας άτοκα! 06/12/2009 17:39