XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
Eurobank: Φαγητό στο Golden Hall με 10% επιστροφή
Aegean Airlines: 200.000 θέσεις εσωτερικού από €19
Eurobank: Συντήρηση κλιματιστικού με 24% επιστροφή
Εθνική: Τερματικό POS με 6,90 ευρώ το μήνα - Προσφορά
Νέα προσφορά Media Markt: TV 43'' - Ισχύει έως 21/4
Eurobank: Εργαλείο για το αφορολόγητο μέσω e-banking
Mastercard: Έξοδος με δωρεάν ποτά στον όμιλο Panas
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Καταχωρίστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο
 
 
Ακολουθήστε τo Moneyonline.gr
 


Συμβουλές - Ειδήσεις
Οι 5 αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ζητούν οι τράπεζες - Ποιους δεν συμφέρουν
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2017 07:09

Επαγγελματίες με χρέη έως 50.000 ευρώ και όσοι έχουν λάβει προσωπικό δάνειο για τη δουλειά τους είναι οι χαμένοι των αλλαγών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ζητούν οι τράπεζες.

Την Τρίτη μίλησε για το θέμα στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νικόλαος Καραμούζης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ο νόμος να μείνει στην πράξη ανεφάρμοστος.

Αναλυτικότερα, οι 5 αλλαγές που ζητούν στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι τράπεζες είναι οι εξής:

1) Πεδίο εφαρμογής του νόμου

Σύμφωνα με τις τράπεζες, ο νόμος θα πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο σε εμπορικές/επιχειρηματικές οφειλές και να μην διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του ιδίως σε περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων.

Διότι, αν υιοθετηθεί αυτό, τότε κάθε φυσικό πρόσωπο - έμπορος θα μπορεί να εντάξει στη διαδικασία του νόμου και κάθε άλλη προσωπική του οφειλή, όπως π.χ. το στεγαστικό του δάνειο.

Θα κινδυνεύει, με αυτόν τον τρόπο, ο νόμος να οδηγεί στο άτοπο – όπως το χαρακτηρίζουν – αποτέλεσμα, οι έμποροι να κηρύσσονται σε πτώχευση για τις ατομικές καταναλωτικές τους οφειλές.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΤ έχει προτείνει τη διαγραφή της φράσης «αποτελούν οφειλές από άλλη αιτία», ώστε ο νόμος να καλύπτει αποκλειστικά και μόνο οφειλές προερχόμενες από την επιχειρηματική δραστηριότητα του οφειλέτη.

2) Ελάχιστο όριο συνολικών οφειλών

Η ΕΕΤ είχε αρχικά προτείνει ως ελάχιστο συνολικό ύψος οφειλών έναντι όλων των πιστωτών το ποσό των 150.000 ευρώ.

Κατά το στάδιο των συζητήσεων, η ΕΕΤ υποχώρησε και έθεσε το όριο σε 50.000 ευρώ.

Στο σχέδιο νόμου το ελάχιστο όριο οφειλών καθορίζεται στις 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η διαδικασία με σημαντικό αριθμό επιπλέον αιτήσεων.

Με τη διεύρυνση αυτή ο νόμος θα χάσει τον προσανατολισμό του και θα αχρηστευθεί στην πράξη.

Το ηλεκτρονικό σύστημα, οι συντονιστές, οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ασφαλώς και οι τράπεζες θα πρέπει, ανάλογα με τη σειρά προτεραιότητας υποβολής της αιτήσεως, να ασχολούνται με ασήμαντες πλην χρονοβόρες υποθέσεις.

Αποτέλεσμα οι σημαντικοί οφειλέτες να έχουν την άνεση να διαφεύγουν, αλλά και να απέχουν από κάθε πρωτοβουλία ρύθμισης των οφειλών τους.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε μόνο οφειλέτες με σημαντικά χαμηλές οφειλές θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής και το όφελος θα είναι ασήμαντο.

3) Να καταργηθεί η διαδικασία δικαστικής επικύρωσης και να δοθεί δικαίωμα τριτανακοπής στους θιγούμενους τρίτους

Για αδιέξοδο κάνουν λόγο οι τράπεζες λόγω της υπερφόρτωσης των δικαστηρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν ότι σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη ανέρχονται τουλάχιστον σε 155.000 και υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η δικάσιμος έχει προσδιοριστεί για το 2032.

Η ΕΕΤ θεωρεί ότι το πρακτικό του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα πρέπει απλά και μόνο να κατατίθεται προς επικύρωση στο Δικαστήριο, καθώς η μέσω του Πολυμελούς Πρωτοδικείου επικύρωση των συμβάσεων αναδιάρθρωσης οφειλών, η οποία προτείνεται στο σχέδιο νόμου, επιβαρύνει χρονικά τη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό.

Με τον πλέον αισιόδοξο υπολογισμό η διαδικασία θα διαρκεί περίπου 18 μήνες. Η ΕΕΤ προτείνει:

1) για την προστασία του οφειλέτη να είναι υποχρεωτική η προσυπογραφή της αιτήσεώς του για συμμετοχή στον εξωδικαστικό μηχανισμό από δικηγόρο.

2) Το πρακτικό αναδιάρθρωσης να κατατίθεται στη Γραμματεία του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

3) Κάθε τρίτος πιστωτής που θεωρεί ότι θίγεται από τη συμφωνία, να έχει το δικαίωμα ασκήσεως τριτανακοπής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κατάθεση του πρακτικού.

4) Υποβολή της αίτησης αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα

Υλοποίηση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών υποδομών Λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο όγκο των αιτήσεων που αναμένεται να υποβληθούν με την έναρξη ισχύος του νόμου, καθίσταται σαφές ότι η υποβολή αυτών σε έγχαρτη μορφή, ή σε ηλεκτρονική πλην μη επεξεργάσιμη, μορφή (PDF), θα οδηγήσει σε υπερφόρτωση του συστήματος λόγω αδυναμίας ηλεκτρονικής επεξεργασίας των αιτήσεων και των στοιχείων που θα τις συνοδεύουν, καθιστώντας τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναποτελεσματική.

Η ΕΕΤ θεωρεί ότι η εν λόγω διάταξη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια και θα καταστήσει το νόμο ανενεργό.

5) Μη αναστολή της ισχύος της σύμβασης αναδιάρθρωσης, όσο διαρκεί η διαδικασία επικύρωσης από το Δικαστήριο

Οι τράπεζες είναι αντίθετες  με τη διαδικασία της δικαστικής επικύρωσης, ωστόσο, αν αυτή διατηρηθεί, τότε θα πρέπει ρητά να προβλεφθεί ότι η υποβολή της αιτήσεως επικύρωσης δεν αναστέλλει την εκτέλεση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με τις τράπεζες ο νόμος θα πρέπει να προβλέπει, ότι από την κατάθεση της αιτήσεως, μέχρι και την έκδοση αποφάσεως δεν θα αναστέλλεται κάθε διαδικασία είσπραξης της απαιτήσεως από τον οφειλέτη, και μάλιστα ακόμη και το προπαρασκευαστικό στάδιο του κώδικα δεοντολογίας.

Επίσης, θα πρέπει να απαλειφθεί το άρθρο που προβλέπει ότι μόνη η κατάθεση της αιτήσεως θα αναστέλλει τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας.

Εάν ανασταλεί η εφαρμογή του κώδικα, τότε ο οφειλέτης θα μπορεί με την απλή υποβολή της αιτήσεως να καταλύει όχι μόνο κάθε δικαστική αλλά και κάθε εξώδικη διαδικασία.

Το ορθό είναι να αναστέλλεται η εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας μόνο μετά την αξιολόγηση της αιτήσεως (δηλαδή αφού διαπιστωθεί η πληρότητά της) και εισέλθουμε στο στάδιο ψηφοφορίας των δανειστών.

Τέλος, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ρύθμιση του άρθρου 13 περί αυτοδίκαιης αναστολής των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης αποτελεί την κατεξοχήν ρύθμιση που είναι ευεπίφορη σε καταχρήσεις από κακόπιστους οφειλέτες.

Ζητούν η απόφαση άρσης της αναστολής να λαμβάνεται από την πλειοψηφία του 60% των απαιτήσεων των πιστωτών, κατ' αναλογία με τα ισχύοντα για την επίτευξη του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Alpha Bank: Συνεργασία με μεσίτες για να βγουν προς πώληση ακίνητα δανειοληπτών της 18/04/2017 15:47
Στη Βουλή το σ/ν για το εξωδικαστικό συμβιβασμό - Πόσο θα κουρεύονται πανωτόκια και πρόστιμα 08/04/2017 07:38
«Θεραπεύονται» τα κόκκινα στεγαστικά λόγω γενναίων ρυθμίσεων - Πρόβλημα στα επχειρηματικά 05/04/2017 17:34
Κοκκίνισαν δάνεια 1,5 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο - Πάγος στις ρυθμίσεις - Κίνδυνος για τα stress tests 02/04/2017 15:15
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Σε τρεις μήνες θα ρυθμίζουν τα χρέη τους οι επιχειρήσεις 02/04/2017 15:01
Επιχειρήσεις με χρέη άνω των 20.000 ευρώ στον εξωδικαστικό - Ρύθμιση οφειλών για 10 έτη 28/03/2017 20:50
Κούρεμα στεγαστικών δανείων του πρώην ΟΕΚ ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας 16/03/2017 13:48
Διαγραφή χρεών προς τράπεζες και προς ΟΑΕΕ ύψους 310.000 ευρώ αποφάσισε Ειρηνοδίκης 05/03/2017 21:12
Έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί - Πώς θα βγαίνουν στο σφυρί σπίτια μέσω ...ίντερνετ 05/03/2017 21:00
Ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο «ΚΕΠ» για δανειολήπτες - Οι υπηρεσίες 01/03/2017 09:00
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
GENIKI Bank: Προνομιακό καταναλωτικό δάνειο για φοιτητές 06/12/2009 13:51
FBBank: Στο 2% το επιτόκιο του λογαριασμού υπό προειδοποίηση 06/12/2009 12:56
Νέα επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου από την HSBC 06/12/2009 12:58
Επενδύστε με ασφάλεια στον κόσμο των Sports με την HSBC 06/12/2009 12:59
Επτά στα δέκα ευρώ στεγαστικών δόθηκαν από την Εθνική 06/12/2009 17:50