A- A+
Απομακρύνεται το σενάριο σκλήρυνσης των capital controls - Μάχη τώρα για τα stress tests
Με ανακούφιση υποδέχθηκαν οι τραπεζικές διοικήσεις τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, στο τελευταίο Eurogroup.

Οι τραπεζίτες ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των εκροών καταθέσεων στην περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία με τους πιστωτές.

Εκτιμούν δε ότι αν διαφανεί περισσότερο ξεκάθαρα τις επόμενες εβδομάδες ότι οδεύουμε προς ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα επανέλθει η ηρεμία στα γκισέ.

Οι εκροές των πρώτο τρίμηνο του 2017 κινήθηκαν στην περιοχή των 3 - 3,5 δισ. ευρώ και τα πράγματα έχουν γίνει οριακά.

Ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε και έλαβε την έγκριση από την ΕΚΤ για αύξηση του ELA, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες.

Οι τράπεζες φοβόντουσαν ότι αν συνεχιζόταν κι άλλο η διαρροή καταθέσεων, υπήρχε ο κίνδυνος η ΕΚΤ να «κόψει» τη χρηματοδότηση μέσω του ELA, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηροποίηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Ποιους στοχεύουν

Μετά τη διαφαινόμενη τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, εκτιμάται ότι οι πιέσεις θα ανασχεθούν και το κλίμα θα βελτιωθεί σταδιακά, επιτρέποντας την επιστροφή μέρους των καταθέσεων που διέρρευσαν τους πρώτους μήνες του 2017.

Στόχος σε πρώτη φάση είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα καταθέσεις που μετατράπηκαν σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων το προηγούμενο διάστημα.

Δευτερευόντως, θα επιχειρηθεί η προσέλκυση μετρητών, μιας και τα capital controls επιτρέπουν την εκ νέου ανάληψή τους στο 100%.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα συνεχίσουν την προσφορά ελκυστικών προθεσμιακών καταθέσεων για κεφάλαια που προέρχονται από τις παραπάνω πηγές, δίνοντας επιτόκια που φτάνουν ακόμη και στο 1,2%.

Έρχονται τα stress tests

Ταυτόχρονα θα δώσουν μάχη για την επιτάχυνση των ρυθμίσεων, τόσο στη λιανική τραπεζική, όσο και στην επιχειρηματική πίστη, ώστε να βελτιώσουν τους δείκτες των καθυστερήσεων όσο μπορούν περισσότερο έως και τα τέλη του 2017.

Τα μεγέθη της φετινής χρήσης θα χρησιμοποιηθούν για τα πανευρωπαϊκά stress tests που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2018.

Ως εκ τούτου, όσο πιο καλά είναι τα αποτελέσματα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, τόσο περισσότερα θα μειωθούν οι πιθανότητες να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες του χρόνου για τις ελληνικές τράπεζες.

Πρόκειται για πολύ σημαντική παράμετρο προς την κατεύθυνση ανάκτησης μέρους της χαμένης εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Κι αυτό διότι εάν προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες και αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από ιδιώτες επενδυτές, υπάρχει κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων, βάση των νέων κανόνων διάσωσης τραπεζών στην ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση (bail-in).