A- A+
Στη Βουλή το σ/ν για το εξωδικαστικό συμβιβασμό - Πόσο θα κουρεύονται πανωτόκια και πρόστιμα
Κατετέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή την Παρασκευή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, στόχος είναι η έναρξη εφαρμογής του νέου πλαισίου ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών μέσα σε τρεις μήνες μετά την ψήφισή του.

Τόσος χρόνος εκτιμάται ότι θα πάρει η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς.

Οι δικαιούχοι για ένταξη

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα έχουν όσες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως είδους και μεγέθους, είχαν στις 31/12/2016 συνολικές οφειλές σε τράπεζες, Ταμεία και εφορία άνω των 20.000 ευρώ.

Οι οφειλές θα πρέπει να παρουσιάζουν καθυστέρηση 90 ημερών ή να έχουν ρυθμιστεί μετά την 1η Ιουλίου 2016.

Από εκεί και πέρα, για να γίνει δεκτή η αίτηση η επιχείρηση θα πρέπει να θεωρείται βιώσιμη, βάση των ακόλουθων κριτηρίων:

- Αν τηρείται απλογραφικό λογιστικό σύστημα η επιχείρηση θα πρέπει να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

- Οι επιχειρήσεις με διπλογραφικό λογιστικό σύστημα πρέπει σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης να έχουν θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση (equity).

Τι θα κουρεύεται

Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα επιχειρείται η συνολική ρύθμιση όλων των οφειλών της επιχείρησης, προβλέποντας:

- Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής

- Μείωση επιτοκίων

- Διαγραφή μέρους του χρέους

Εάν από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών μιας επιχείρησης, οι πιστωτές δεν έρχονται σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, τότε προαφαιρούνται:

- Το σύνολο των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα,

- Ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση

- Ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης, μπορεί να διαγραφεί κάθε είδους οφειλή με εξαίρεση αυτές που έχουν προκύψει από τη μη απόδοση παρακρατηθέντων εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο αριθμός των δόσεων προς το δημόσιο, μετά την αναδιάρθρωση των οφειλών δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120.

Ηλεκτρονικές αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί.

Ακολούθως η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) θα ορίζει έναν συντονιστή από το ειδικό μητρώο που θα συστήσει και ο οποίος θα καλείται να φέρει σε επαφή τον οφειλέτη και τους πιστωτές και να επιβλέψει έως το τέλος τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των οφειλών.

Για την έγκριση πρότασης αναδιάρθρωσης οφειλών απαιτείται συμφωνία του οφειλέτη και πλειοψηφία τριών πέμπτων (3/5) των συμμετεχόντων πιστωτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ποσοστό δύο πέμπτων (2/5) των συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο.