A- A+
Μιλήστε σε όλη την ΕΕ σα να είστε στην Ελλάδα - Καμία χρέωση από τις 15 Ιουνίου
Την άρση και του τελευταίου εμποδίου για την καθιέρωση δωρεάν περιαγωγής στην ΕΕ για κλήσεις, μηνύματα και data μέσω κινητών τηλεφώνων, αποφάσισε η Ευρωβουλή.

Με την ψηφοφορία της Πέμπτης 6 Απριλίου θεσμοθετείται η πλήρης κατάργηση των λιανικών χρεώσεων περιαγωγής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου 2017.

Η απόφαση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να στέλνουν μηνύματα, να καλούν και να μεταφέρουν δεδομένα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και αν ταξιδέψουν, όπως ακριβώς κάνουν και στη χώρα τους, χωρίς την επιβολή επιπλέον χρεώσεων.

Πλέον, οι χρήστες που ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούν να ελέγχουν τα email τους, να χρησιμοποιούν χάρτες, να ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να καλούν και να στέλνουν μηνύματα χωρίς επιπλέον κόστος.

Το ιστορικό της απόφασης

Η άτυπη συμφωνία μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τα ανώτατα όρια τιμών χονδρικής καθορίζει τις χρεώσεις που θα μπορούν να επιβάλλουν μεταξύ τους οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών για τη χρήση των δικτύων τους κατά τη διάρκεια των διασυνοριακών κλήσεων «περιαγωγής».

Οι τιμές χονδρικής περιαγωγής επηρεάζουν έμμεσα τους τελικούς λογαριασμούς των καταναλωτών.

Η συμφωνία για τα χαμηλότερα ανώτατα όρια στη μεταφορά δεδομένων θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα, όπως είναι το οπτικοακουστικό υλικό, όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Θα επιτρέψει, επίσης, το άνοιγμα των αγορών στις μικρές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Τα πλαφόν στις τιμές χονδρικής

Τα νέα ανώτατα όρια για τις χρεώσεις χονδρικής έχουν ως εξής:

· Φωνητικές κλήσεις: €0,032

· Μεταφορές δεδομένων: €7,7/gigabyte (από τις 15.06.2017), €6/ gigabyte (από τις 01.01.2018), €4,5/ gigabyte (από τις 01.01.2019), €3,5/ gigabyte (από τις 01.01.2020), €3/ gigabyte (από τις 01.01.2021), €2,5/ gigabyte (από τις 01.01.2022)

· Μηνύματα κειμένου: €0,01