A- A+
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Σε τρεις μήνες θα ρυθμίζουν τα χρέη τους οι επιχειρήσεις
Εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης για ένταξη στο νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών σε τράπεζες, εφορία, Ταμεία, θα δίνει οριστική λύση στις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις.

Αυτό υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Οι τράπεζες πάντως κρατούν μικρό καλάθι, φοβούμενες ότι ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων που θα δεχθούν θα καθυστερήσει τις διαδικασίες, μιας και το ελάχιστο όριο οφειλών για ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς διαμορφώνεται, σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο στις 20.000 ευρώ.

Επίσης, εκτιμούν ότι η έναρξη εφαρμογής του μέτρου θα καθυστερήσει τουλάχιστον 6 μήνες, καθώς απαιτείται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων, η οποία ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

Όλα τα χρέη σε 1

Μέσω του νέου πλαισίου δίνεται η ευκαιρία σε μια υπερχρεωμένη αλλά βιώσιμη επιχείρηση να συγκεντρώσει όλους τους πιστωτές της προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη της προς αυτούς, δηλαδή, τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, βάσει ενός ορθολογικού σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Ο οφειλέτης είναι αυτός που πρέπει να εκκινεί τη διαδικασία, αλλά και εγκρίνει τελικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, μέσα από μία συντονισμένη και οργανωμένη σε συγκεκριμένο πλαίσιο διαπραγμάτευση με τους πιστωτές του.

Δυνατότητα ένταξης υπάρχει για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές (έως 31/12/16) από 20.000 ευρώ και άνω.

Η προϋπόθεση

Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.

Προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση στο ευνοϊκό πλαίσιο είναι να καλύπτονται τα λειτουργικά της έξοδα από τα έσοδά της, σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία.

Υπό τον όρο αυτό η επιχείρηση θα χαρακτηρίζεται βιώσιμη και θα μπορεί να ρυθμίζει τις οφειλές της.

Τι θα κουρεύεται

Το σχέδιο ρύθμισης μπορεί να προβλέπει διαγραφή:

  • Του συνόλου των τόκων υπερημερίας,
  • Του 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα και
  • Του 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής

«Κούρεμα» θα μπορεί να γίνεται στον ΦΠΑ και στον ΦΜΥ, ενώ εξαιρούνται οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, από το «κούρεμα» θα εξαιρούνται οι οφειλές σε μικρούς προμηθευτές της επιχειρήσεις.

Εξόφληση Δημοσίου σε 120 δόσεις

Το νέο πλαίσιο προσφέρει την ευκαιρία ρύθμισης προσαρμοσμένης στις ανάγκες της επιχείρησης και της πραγματικής ικανότητας εξυπηρέτησης των οφειλών της που μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Γενναίες μειώσεις επιτοκίων,
  • Επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής
  • Διαγραφές οφειλών

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

Συναίνεση των πιστωτών

Για να υπάρξει λύση για τα χρέη απαιτείται η συναίνεση της πλειοψηφίας (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στην μειοψηφία.

Ο νέος νόμος θα δίνει απόλυτη προστασία στους μικρούς πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Η διαδικασία θα υλοποιείται στην πράξη από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα διενεργεί ηλεκτρονικά όλη τη διαδικασία, βήμα – βήμα, μειώνοντας το διαχειριστικό κόστος και χρόνο τόσο για τους πιστωτές όσο και για τον οφειλέτη.