A- A+
Επιχειρήσεις με χρέη άνω των 20.000 ευρώ στον εξωδικαστικό - Ρύθμιση οφειλών για 10 έτη
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το οποίο προβλέπει ότι στις διατάξεις του για ρύθμιση χρεών μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι περίπου 400.000 επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους με κούρεμα μέρους του χρέους μέσω του εξωδικαστικού διακανονισμού.

Όλα τα χρέη σε 1

Μέσω του νέου πλαισίου δίνεται η ευκαιρία σε μια υπερχρεωμένη αλλά βιώσιμη επιχείρηση να συγκεντρώσει όλους τους πιστωτές της προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη της προς αυτούς, δηλαδή, τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, βάσει ενός ορθολογικού σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Ο οφειλέτης είναι αυτός που πρέπει να εκκινεί τη διαδικασία, αλλά και εγκρίνει τελικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, μέσα από μία συντονισμένη και οργανωμένη σε συγκεκριμένο πλαίσιο διαπραγμάτευση με τους πιστωτές του.

Δυνατότητα ένταξης υπάρχει για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές (έως 31/12/16) από 20.000 ευρώ και άνω.

Η προϋπόθεση

Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.

Προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση στο ευνοϊκό πλαίσιο είναι να καλύπτονται τα λειτουργικά της έξοδα από τα έσοδά της, σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία.

Υπό τον όρο αυτό η επιχείρηση θα χαρακτηρίζεται βιώσιμη και θα μπορεί να ρυθμίζει τις οφειλές της.

Εξόφληση σε 120 δόσεις

Το νέο πλαίσιο οροσφέρει την ευκαιρία ρύθμισης προσαρμοσμένης στις ανάγκες της επιχείρησης και της πραγματικής ικανότητας εξυπηρέτησης των οφειλών της που μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Γενναίες μειώσεις επιτοκίων,
  • Επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής
  • Διαγραφές οφειλών

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

Μόνον οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών δεν θα μπορούν να κουρεύονται. Από την άλλη πλευρά, θα είναι δυνατή η διαγραφή χρεών από ΦΠΑ και ΦΜΥ.

Συναίνεση των πιστωτών

Για να υπάρξει λύση για τα χρέη απαιτείται η συναίνεση της πλειοψηφίας (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στην μειοψηφία.

Ο νέος νόμος θα δίνει απόλυτη προστασία στους μικρούς πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Η διαδικασία θα υλοποιείται στην πράξη από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα διενεργεί ηλεκτρονικά όλη τη διαδικασία, βήμα – βήμα, μειώνοντας το διαχειριστικό κόστος και χρόνο τόσο για τους πιστωτές όσο και για τον οφειλέτη.