A- A+
Σπάνε προθεσμιακές οι καταθέτες - Τα υπόλοιπα μειώθηκαν κατά 401 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο
Συνεχίστηκαν και το Φεβρουάριο οι εκροές καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έφτασαν τα 672 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τη διαρροή του πρώτου διμήνου της χρονιάς στα 2,31 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποχώρησαν το Φεβρουάριο κατά 568 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος της μεταβολής αυτής είναι αποτέλεσμα της μείωσης των υπολοίπων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, η οποία έφτασε τον ίδιο μήνα τα 401 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αρκετοί καταθέτες δίστασαν να ανανεώσουν προθεσμιακές καταθέσεις που έληξαν τον περασμένο μήνα, ενώ δεν έλειψαν και οι πρόωρες λήξεις.
Φόβος για τα capital controls
Τα νοικοκυριά φοβούνται το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των capital controls όσο η αξιολόγηση βρίσκεται στον αέρα και για αυτό καταγράφεται αυτή η μείωση.
Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον καθεστώς είναι δυνατή η πρόωρη λήξη λογαριασμών προθεσμίας.
Από την άλλη πλευρά τα υπόλοιπα που τηρούν οι επιχειρήσεις στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν το Φεβρουάριο κατά 535 εκατ. ευρώ.
Η πτώση το πρώτο δίμηνο
Σε επίπεδο διμήνου, τα υπόλοιπα των καταθέσεων μειώθηκαν κατά 2,31 δισ. ευρώ (μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά)..
Τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 1,3 δισ. ευρώ.
Μεγαλύτρερη ήταν η υποχώρηση των μεγεθών για τα νοικοκυριά, η οποία έφτασε τα 1,63 δισ. ευρώ.