A- A+
Γ. Προβόπουλος: Πολύ δυσμενές το 2017 για τις τράπεζες αν συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος έκρουσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος με συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι εάν συνεχιστεί η τάση φυγής καταθέσεων και αύξησης των κόκκινων δανείων, τότε η χρονιά θα κλείσει με πολύ δυσμενή αποτελέσματα για τις τράπεζες».

Και συμπλήρωσε ότι «του χρόνου θα πρέπει να υποβληθούν σε στρες τεστ, οπότε αυτές οι τάσεις θα οδηγήσουν σε πιο αρνητικά αποτελέσματα».

Ο κίνδυνος Grexit

«Ποιος ξένος θα επενδύσει στη χώρα μας αν συνεχίσει να πλανάται ο φόβος του Grexit;», διερωτήθηκε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως είπε σχετικές συζητήσεις περί εξόδου από το ευρώ συνεχίζουν να γίνονται και στο εσωτερικό της χώρας. αλλά και στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε δε πως οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μια χώρα να ταλαιπωρείται και να μην μπορεί να βγει από το αδιέξοδο.

Το 4ο μνημόνιο

Για το θέμα της αξιολόγησης είπε ότι ακόμα και αν η αξιολόγηση τελειώσει τώρα θετικά, θα έχουμε χάσει ήδη ένα εξάμηνο από το έτος.

«Πιστεύει κανείς ότι μετά από μία τόσο έντονη ζεστή συζήτηση όλους αυτούς τους μήνες περί ενδεχομένου Grexit, την επόμενη ημέρα ξαφνικά τα επιτόκια από τα υψηλά επίπεδα του 8% θα κατηφορίσουν προς τα επιτόκια του 3- 3,5 - 4%» αναρωτήθηκε ο κ. Προβόπουλος.

Υπογράμμισε ότι μόνο με αυτά τα λογικά επιτόκια μπορεί η χώρα κάποια στιγμή, και πρέπει, πριν την εκπνοή του μνημονίου, να βγει στις αγορές και να δανειστεί εκ νέου..

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι θα έπρεπε από τα μέσα της χρονιάς η χώρα σιγά σιγά να έβγαινε στις αγορές, κάτι που δεν γίνεται και σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο ένα τέταρτο μνημόνιο.

Διαβάστε επίσης

* Αύξηση του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά μετά τα capital controls - Ανησυχία για τις καταθέσεις

* Άρχισαν οι εκροές καταθέσεων μόλις λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο Eurogroup