A- A+
Μέσα Μαίου η διασταύρωση στοιχείων για τα ανασφάλιστα ΙΧ - Ποια είναι τα πρόστιμα
Στα μέσα Μαίου θα αποσταλούν στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων τα «ραβασάκια» με τα πρόστιμα από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε αυτή τη διαβεβαίωση προέβη ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, οι διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ θα έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Μαΐου.

Οι διασταυρώσεις

Συγκεκριμένα, εξετάζονται τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας, ώστε να εντοπιστούν οι περιπτώσεις που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και παράλληλα ποιοι από αυτούς δεν έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Τα ευρήματα θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο, ώστε να ενημερωθούν πρώτα αυτοί που έχουν εντοπιστεί και να προβούν σε ανάλογες ενέργειες πιστοποίησης του ευρήματος ή διαφωνίας.

Εν συνεχεία, αφού προκύψουν αποτελέσματα, θα γίνει το δεύτερο βήμα που είναι η ειδοποίηση, η επιβολή προστίμων και η υποχρέωση αυτών των περιπτώσεων να ασφαλιστούν.

Τα πρόστιμα

Στους ιδιοκτήτες που θα αποσταλεί ειδοποίηση για την ασφάλιση του οχήματός τους, θα δίνεται χρονικό περιθώριο οκτώ ημερών για την πληρωμή παραβόλου 250 ευρώ υπέρ δημοσίου και για την ασφάλιση του οχήματός τους.

Μετά το 8ήμερο κι αν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο 500 ευρώ και ταυτόχρονα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διοικητικών συνεπειών, οι οποίες είναι:

• Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

• Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.

• Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο.

• Χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ​.

* Συγκρίνετε online τα προγράμματα 21 ασφαλιστικών εταιρειών