A- A+
Αύξηση του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά μετά τα capital controls - Ανησυχία για τις καταθέσεις
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τραπεζικές διοικήσεις για τη διαρροή καταθέσεων από το σύστημα το τελευταίο τρίμηνο, η οποία ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα της Ελλάδος αιτήθηκε για πρώτη φορά μετά την επιβολή των capital controls την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης από τον ELA κατά 400 εκατ. ευρώ.

Ξαναγοράζουν αμοιβαία

Η αύξηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκροές καταθέσεων που συνεχίζονται λόγω του κλίματος αβεβαιότητας και ανασφάλειας που προκαλεί η «ανοιχτή» αξιολόγηση.

Μόλις λίγες ώρες μετά την αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, επανεμφανίστηκαν στα τραπεζικά υποκαταστήματα καταθέτες που τους προηγούμενους μήνες είχαν πουλήσει αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων, ζητώντας να τα ξαναγοράσουν.

Την ίδια στιγμή έχουν σταματήσει οι εισροές χαρτονομισμάτων, οι ρευστοποιήσεις επενδυτικών προϊόντων και τα εμβάσματα από το εξωτερικό, αφήνοντας τις τράπεζες να «παλεύουν» με τις διαρροές.

Φόβοι για capital controls

Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι αν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών δεν κλείσουν σύντομα, οι πιέσεις θα συνεχιστούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αυστηροποίηση των capital controls.

Αν συμβεί αυτό, υποστηρίζουν, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο δυνητικός χρόνος απόσυρσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς το πλήγμα στην εμπιστοσύνη πιστεύουν ότι θα είναι μεγαλύτερο ακόμη και από την αρχική επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να εισηγηθεί, αν τα πράγματα χειροτερέψουν, τα ακόλουθα:

- Μείωση του ποσοστού των αναλήψεων χρημάτων που κατατέθηκαν υπό τη μορφή χαρτονομισμάτων μετά τις 23/7/2016

- Απαγόρευση επανεπένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων

- Επαναφορά του ορίου αναλήψεων στα 420 ευρώ ανά εβδομάδα έναντι 840 ευρώ ανά 2 εβδομάδες σήμερα

- Μείωση του ποσοστού ανάληψης σε χαρτονομίσματα εμβασμάτων από το εξωτερικό

Διαβάστε επίσης

* Τα 7 παράθυρα των capital controls για απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες