A- A+
Στηρίζει την Proton Bank η κυβέρνηση – Ασφαλείς οι καταθέσεις της
Αναστάτωση προκάλεσε στους πελάτες της Proton Bank η εμπλοκή βασικών της μετόχων και στελεχών της σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης, ενώ ήλθαν στην επιφάνεια και τα προβλήματα κεφαλαιακής της επάρκειας.

Τις πρώτες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, υπήρξαν αναλήψεις από τα γκισέ της τράπεζας, καθώς αρκετοί καταθέτες φοβήθηκαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η διαρροή σταμάτησε μετά από μεγάλες προσπάθειες της νέας διοίκησης της τράπεζας υπό το διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Γ. Τανισκίδη, πρώην επικεφαλής της Millennium Bank.

Πόσο κινδυνεύουν οι καταθέσεις

Υπό τις παρούσες συνθήκες η κυβέρνηση δε νοείται να αφήσει τράπεζα να καταρρεύσει. Ως εκ τούτου οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει τους τελευταίους μήνες επανειλημμένως την κεφαλαιακή ενίσχυση της Proton Bank, ενώ το ελληνικό δημόσιο τη στήριξε τόσο στο θέμα της ρευστότητας όσο και στο ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας.

Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι λίγα 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση των κατηγοριών για την υπεξαίρεση, η Attica Bank ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσής της με την Proton Bank.

Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα πολιτικής βούλησης προς την κατεύθυνση κρατικοποίησης της Proton Bank, με δεδομένο ότι βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας Αττικής είναι το ΤΣΜΕΔΕ, και το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η συγκεκριμένη κίνηση προσομοιάζει με την περίπτωση της T Bank, η οποία προσαρτήθηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για να σωθεί.