A- A+
Μεταχειρισμένα 9 στα 10 ακίνητα που πουλήθηκαν το 2016 - Οι τιμές σε όλη την Ελλάδα
Το 92% των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν το 2016 ήταν μεταχειρισμένα, με την πλειονότητα εξ αυτών να έχουν ηλικία 30 ετών και άνω. Οι τιμές πώλησης σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με έκθεση της RE/MAX Ελλάδος για την αγορά ακινήτων, το 2016 πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 92%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας) που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 8%.

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (29% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη τέλος στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (40%).

Πωλήσεις σε Αττική - Θεσσαλονίκη

Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις ανά παλαιότητα και ανά περιοχή διαμορφώθηκαν ως εξής:

- Στην Αττική, πάνω από 1 στα 2 ακίνητα (58%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας).

Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), συγκέντρωσαν μόνο το 4% των προτιμήσεων, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν περίπου το 1/5 των προτιμήσεων (18%).

Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών, το ποσοστό προτίμησης ανήλθε επίσης στο 20%, δηλαδή 1 στα 5.

Επιπλέον, προτιμήθηκαν από τους μισούς περίπου αγοραστές (46%) οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110τ.μ.), οι μικρές κατοικίες (1-50τ.μ. και 50-70τ.μ.) από το ένα τρίτο περίπου (29%), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από το 10%.

- Στη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες άνω της 25ετίας με ποσοστό 52%, δηλαδή οι μισές από τις κατοικίες που συναλλάσσονται ενώ 1 στα 6 ήταν έως 10ετίας (16%) και το υπόλοιπο ποσοστό 32% αφορούσε ακίνητα 10 έως 25 ετών.

Η κατηγορία με την μεγαλύτερη απήχηση, ήταν από 71-90τ.μ. που την προτίμησαν σχεδόν 3 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή (17%) τα διαμερίσματα 51-70τ.μ. ενώ ένα ποσοστό 17% στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150τ.μ.

Οι τιμές πώλησης

Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 2,3%, ενώ των νέων ακινήτων δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή (0,2%).

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αττικής στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε μικρή πτώση 0,6%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα είχαμε αύξηση κατά 2,2%.

Ακολούθως, στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 3,2%, ενώ στα νέα ακίνητα οι τιμές επίσης μειώθηκαν κατά 4,8%.

Τέλος, για την υπόλοιπη χώρα στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε άνοδος κατά μέσο όρο 3,3% και στα νέα ακίνητα επίσης άνοδος κατά 1,6%.

Πόσο πουλάνε το τ.μ.

Οι τιμές των κατοικιών ανά τετραγωνικό μέτρο στις περιοχές που δραστηριοποιούνται γραφεία της RE/MAX, δίνονται στους παρακάτω πίνακες:

Οι εκτιμήσεις για το 2017

Η πρόβλεψη της Re/Max για την ελληνική αγορά ακινήτων το επόμενο χρονικό διάστημα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη.

Και αυτό οφείλεται στους εξής παράγοντες:

Πρώτον, η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης αλλά και προοπτικές ανάπτυξης.

Δεύτερον, παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και αύξηση της ζήτησης από την εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τη Re/Max, οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επίπεδο και το ακίνητο εξακολουθεί να αποτελεί μία αξιόπιστη επιλογή για επένδυση, σε συνδυασμό μάλιστα με τη διάθεση των τραπεζών για αύξηση των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων.