A- A+
Ναυάγιο ξανά στο Eurogroup - Πιο αυστηρά capital controls φοβούνται οι τραπεζίτες
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας το Eurogroup στις Βρυξέλλες, στενεύοντας ακόμη περισσότερο τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Γερούν Ντάιζεμπλουμ επιβεβαίωσε ότι οι θεσμοί δεν τα βρήκαν με την ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Επίσης έκανε γνωστό ότι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες μέχρι την Πέμπτη με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή.

Τόνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων θα φέρει και την πολυπόθητη συμφωνία μέχρι και το επόμενο προγραμματισμένο για τις 7 Απριλίου Eurogroup.

Το κακό σενάριο

Με αυτά τα δεδομένα ενισχύεται το σενάριο που τρέμουν οι τραπεζικές διοικήσεις: Να μην υπάρξει συμφωνία σύντομα, να ενταθούν οι εκροές καταθέσεων και οι αρχές να αναγκαστούν να αυστηροποιήσουν τα capital controls.

Ήδη μέχρι και τα μέσα Μαρτίου η μείωση της καταθετικής βάσης έχει φτάσει από την αρχή του χρόνου τα 4 δισ. ευρώ.

Και υπάρχει φόβος να αυξηθούν οι διαρροές τις επόμενες εβδομάδες, εάν διαφανεί ότι οι δύο πλευρές δεν τα βρίσκουν.

Νέο χρήμα 4 δισ. ευρώ

Υπάρχουν μάλιστα στο σύστημα αυτή τη στιγμή περί τα 4 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν νέο χρήμα και δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό.

Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να κάνουν «φτερά» είτε μέσω αναλήψεων σε φυσική μορφή ή με την αποστολή στο εξωτερικό με εμβάσματα ή με αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων.

Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανό η Τράπεζα της Ελλάδος να εισηγηθεί την ενίσχυση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Πολύ μεγάλο σοκ!

«Αν σκληρύνουν τα capital controls το σοκ θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και από την αρχική επιβολή τους» σημειώνει με νόημα τραπεζική πηγή, εκτιμώντας ότι αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο ο χρόνος άρσης των περιορισμών θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Τι μπορεί να κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος; Να εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών τα ακόλουθα:

- Μείωση του ποσοστού των αναλήψεων χρημάτων που κατατέθηκαν υπό τη μορφή χαρτονομισμάτων μετά τις 23/7/2016

- Απαγόρευση επανεπένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων

- Επαναφορά του ορίου αναλήψεων στα 420 ευρώ ανά εβδομάδα

- Μείωση του ποσοστού ανάληψης σε χαρτονομίσματα εμβασμάτων από το εξωτερικό