A- A+
Στα αζήτητα 500.000 ακίνητα - Οδεύουν προς πλήρη απαξίωση - Τα χαρακτηριστικά τους
Σε πλήρη απαξίωση, ακόμη κι αν η οικονομία πάρει «μπροστά», οδηγούνται περί τα 500.000 ακίνητα, τα οποία βρίσκονται στα αζήτητα εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Καθημερινή», τα συγκεκριμένα ακίνητα βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου πλήρους απαξίωσης, ενώ επισημαίνεται ότι δεν θα ήταν απίθανο ακόμα και το σενάριο της κατεδάφισης τους!

Πρόκειται κυρίως για κατασκευές χαμηλών ποιοτικών προδιαγραφών ή μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται σε μη ελκυστικές περιοχές.

Τι ακίνητα αφορούν

Σήμερα φορείς του κλάδου, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, υπολογίζουν ότι τα κενά ακίνητα κάθε είδους προσεγγίζουν τις 500.000 στο σύνολο της χώρας.

Ο αριθμός αυτός αφορά κατ’ αρχάς το εκτιμώμενο απόθεμα απούλητων ακινήτων, που υπολογίζεται σε περίπου 200.000, και στα οποία περιλαμβάνονται νεόδμητες αλλά και μεταχειρισμένες κατοικίες, οικόπεδα και επαγγελματικά κτήρια.

Επίσης, υπολογίζονται τόσο τα ξενοίκιαστα ακίνητα, όπως και εκείνα που έχουν εγκαταλειφθεί και τα οποία έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα των χιλιάδων «λουκέτων» επιχειρήσεων και καταστημάτων.

Οι κενές κατοικίες

Πολλές κατοικίες είναι σήμερα κενές, δεδομένου ότι πολλοί ξένοι που εργάζονταν στην Ελλάδα έχουν αποχωρήσει από τη χώρα, πολλοί νέοι Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας, ενώ, αντίστοιχα, άλλοι νέοι επιστρέφουν στο πατρικό τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Επίσης, τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας είναι αρνητικά επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να περισσεύουν διαρκώς χιλιάδες τ.μ. κατοικιών.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις μεγάλες εισοδηματικές απώλειες των νοικοκυριών, οδηγούν στην εκτίμηση ότι η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία έχει υποχωρήσει κατά 95% από το 2007 μέχρι σήμερα, δύσκολα θα επανακάμψει σύντομα.