A- A+
ΕΦΚΑ: Ποιοι καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές - Τι πρέπει να κάνουν
Τον κίνδυνο να πληρώσουν διπλές ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Ο λόγος γίνεται για ασφαλισμένους με έως δύο εργοδότες που εργάζονται ως μισθωτοί, αλλά πληρώνονται με την έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.

Οι διπλές εισφορές

Στη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων, εφόσον δηλωθεί στον ΕΦΚΑ ότι εργάζονται ως μισθωτοί, τότε η επιχείρηση που τους απασχολεί παρακρατά τις αναλογούντες εισφορές από την αμοιβή τους.

Ωστόσο, οι ίδιοι ασφαλισμένοι καλούνται μέσω των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές, βάση των εισοδημάτων του 2015.

Δηλαδή τους ζητείται να πληρώσουν εισφορές, ενώ αυτές τους έχουν ήδη παρακρατηθεί από την αμοιβή τους!

Τι λέει ο ΕΦΚΑ

Σε παρέμβασή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο διοικητής του ΕΦΚΑ, κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης αναγνώρισε το πρόβλημα και κάλεσε τους ασφαλισμένους να μην λάβουν υπόψιν τους τα ειδοποιητήρια πληρωμής που έχουν λάβει.

«Αυτοί που θα πληρώσουν μέσω πλατφόρμας, δεν θα πληρώσουν και τα ειδοποιητήρια» τόνισε ο διοικητής του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτός που θα επιλέξει την ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) και τη διαδικασία της πλατφόρμας και του έχουν γίνει κρατήσεις από τον εργοδότη, αν επιλέξουν μαζί με τον τελευταίο τη διαδικασία της πλατφόρμας, δεν θα πληρώσουν και τα ειδοποιητήρια».

Πρόσθεσε δε ότι «την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα όπου κάθε εργαζόμενος θα δηλώνει τη σύμβασή του, αν ανήκει σε έναν ή δύο εργοδότες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό το σύστημα θα υπάρχει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μαζί με οδηγίες και προκειμένου να ετοιμαστεί αυτό, δόθηκε και παράταση για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών. Ήταν ένας από τους λόγους της παράτασης».